Dutdan gelen sağlık | Dutbahçem

Merhabalar!!
Bugün sizlere dut meyvesinden, sağlığa faydalarından ve dutbahçem'den bahsedeceğim...
Dut, gerek lezzeti gerek besleyici özelliğinden dolayı dünya çapında çok yaygın olarak tüketilmektedir.Ağacı Nisan, Mayıs aylarında çiçeklerini açan, meyvelerini de yaz başında verir.Çoğunlukla beyaz meyvenin ağacı yetiştirilmesine karşın, düşük oranda kara ve mor olan ağaçları da ülkemizde bulunmaktadır. Ağaçlarından toplanan meyvelerden taze tüketimin yanında, karadut pekmezi, karadut reçeli, dut şurubu, dut pestili, köme (cevizli sucuk) gibi yiyeceklerde üretilmektedir. Meyvesi, morus alba ve morus nigra olarak kurutulmak suretiyle de kurutulmuş olarak tüketilmektedir. Karadut suyu da hem faydası hem de susuzluk giderici özellikleri sebebiyle oldukça yaygın olarak kullanılır.Taze olarak muhafaza etmek zor olduğu için, daha doğrusu uzun ömürlü bir meyve olmadığı için hemen tüketmek gerekir.Fakat dut kurusunun ömrü daha uzundur.
Dut İçindeki Maddeler(Etken Maddeler);

Thiamin quercetin, valerik asit potasyum, rutin pelar gonidin, riboflavin petunidin, morusink vano isoqercetin sanggenon, niacin p-cresol, B1, B2, B3 ve C vitaminlerini içerir.

Dutun Sağlığa Faydaları;Çok eski çağlardan itibaren alternatif tıp tarafından hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle Çin medeniyetinde dutun tıp alanında yeri önemlidir. Dutun içerdiği zengin vitamin ve mineraller yanında çok çeşitli antioksidanlar kanser hastalığı başta olmak üzere, kan pıhtılaşması, soğuk algınlıkları, kanın temizlenmesi gibi çok geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunur.
  • Kanseri Önler;Dutun içerdiği farklı antioksidanlar özellikle kanser vak'alarının azalmasına yardımcı olur ve kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Kan Pıhtılaşmasına Engeller;Dut kan dolaşımını arttırmak için kan basıncının sağlıklı seviyede akmasına yardımcı olur. Bu durumda kan pıhtılaşmasını engeller. Bu durum ayrıca dutun kalp sağlığını korumasına yardımcı olur. Dut ayrıca zengin miktarda demir içerdiği için kansızlık sorunlarını giderebilir. Bu özelliğinden dolayı, bir çok açıdan kanın pıhtılaşmasına neden olan unsurları ortadan kaldırır.
  • Kanı Temizler;Çin tıbbında dut genelde kan ve kan ile alakalı hastalıkların ve sorunların tedavisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Dutun kan dolaşımını arttırması yanında kanı temizleyici özelliği olduğuna inanılır. Bu yüzden özellikle sigara ve alkol tüketen kişilerin düzenli olarak tüketmeleri önerilmektedir. Dutun kanı temizlemesinin ayrıca damar ve kalp sağlığına dolaylı faydası vardır.
  • Karaciğeri Temizler ve Böbrekleri Güçlendirir;Dutun en önemli özelliklerinden bir tanesi de karaciğer ve böbrek organlarının sağlığını korumasıdır. Dut karaciğeri ve böbrekleri toksinlerden temizler ve aşırı yorulmalarını engeller.
  • Soğuk Algınlığı ve Gribi Önler;Dut bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir besin kaynağıdır. Bol miktarda içerdiği C vitamini ve flavonoidler grip, soğuk algınlığı, öksürük gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bunun dışında dutun kronik hepatit ve gastrit hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Ameliyat Sonrası Dut;Dut ameliyat olan hastalar için son derece faydalı bir besin kaynağıdır. Kan dolaşımının artmasına yardımcı olur, enfeksiyon başlangıcını engelleyebilir. Bunun dışında doğumdan sonra da iyileşmeyi hızlandırabilir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hızlanmasına katkıda bulunur.
  • Kan Şekeri İçin Dut;Dut diyabet hastaları için kan şekerinin sağlıklı bir seviyede tutulmasına yardımcı olur. Dutun kan şekerini sağlıklı seviyede tutmasına yardımcı olan flavonoid açısından zengin olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden dolayı şeker seviyesi ve diyabetik hastalarda komplikasyon önlemek için son derece etkilidir.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir;Dut iç salgı seviyesini arttırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu ayrıca vücudun sıvı tüketimini teşvik eder. Ayrıca dehidratasyondan muzdarip insanlara yardımcı olur. Vücudunda sıvı eksikliği sorunları olan kişiler düzenli olarak dut tüketmelidirler.
  • Görme Yeteneğini Geliştirir;Dut suyunun görmeyi geliştiridiği düşünülür.Dut suyunun özellikle uzun süre bilgisayar başında kalan kişilerin düzenli olarak tüketmeleri gerekir. Çünkü uzun süre radyasyona maruz kalan gözler ayrıca çok yorulur. Bol miktarda A vitamini içeren dut, göz yorgunluğunun giderilmesine ve bilgisayarın verdiği tahribatın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda görme kaybı ve retina dejenerasyonuna neden serbest radikallere karşı gözleri korur.
  • Cilt Sağlığına Faydaları;Dut cildin gençleşmesini ve nemlenmesini sağlamanın dışında cildin temizlenmesini sağlar. Dut yaprakları cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aşırı kuru ciltler için zeytinyağı ile dut yaprağını karıştırıp sorunun kökünden halledilmesine ciddi anlamda katkıda bulunacaktır.
  • Saç Sağlığına Faydaları;Dutun kaynatılarak elde edilen suyu ile saçların yıkanması saç köklerinin sağlamlaşmasına ve dökülme sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bu uygulama yanı zamanda saç derisi sağlığının korunmasını sağlar. Kepek sorunu olanlar da bu uygulamayı yapabilirler. Bunun dışında dut yaprakları da kaynatılarak saçlara uygulanabilir. Dut yaprağı suyuna ayrıca limon katılarak uygulanması daha etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
Dut Pekmezinin Faydaları;
  • Dut pekmezi enerji vericidir, mineraller açısından çok zengindir. Çocuklar, emzirme döneminde olan anneler ve gebe anne adayları için çok faydalı bir besindir.Özellikle enerji verici özelliğinden dolayı sporcular tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Demir, çinko ve magnezyum açısından çok zengin olan dut pekmezi genel anlamda vücut sağlığını korurken, sinir sistemi ve beyin sağlığına katkıda bulunur.
  • Sindirim sistemine, soğuk algınlıklarının neden olduğu enfeksiyon hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Kansızlık, ülser başta olmak üzere kalp damar sağlığının korunmasını sağlayan dut pekmezi aynı zamanda sinir sistemi ve zihin sağlığı için çok etkileyici besin kaynaklarının başında gelir.
  • Solunum yolu hastalıkları olan astım, bronşit ve alerjik hastalıklara karşı etkilidir.
Kuru Dutun Faydaları;Kuru dut, dutun kurutulmasıyla elde edildiği için içerdiği besinlerde çok fazla bir değişiklik olmaz ve sağlık açısından faydaları benzerdir.Hangi şekilde tüketilirse tüketilsin kan yapımına ciddi anlamda katkıda bulunur, anemi hastalığına engel olur.

Dut Yaprağının Faydaları;Dut yaprağı kaynatılarak suyu tüketilir, bunun dışında cilt için yine kaynatılarak veya hakiki zeytin yağı ile karıştrılarak direkt cilde uygulabilmektedir.Kaynatılarak suyunun içilmesi kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.Soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir.Dut yaprağı çayı demleyerek tüketilmesi genel anlamda vücut sağlığı için faydalıdır. Bünyenin direncini arttırır.
Dut meyvesinin taze, kuru, pekmez, yaprağının bir çok faydaları var gördüğümüz üzere...Peki bu faydalı mı faydalı meyveye nereden ulaşabiliriz?Dutbahçem.com işte burada devreye giriyor...

Doğanın canlılık, zindelik ve sağlık iksiri olarak sunduğu Dut kurusu ve Dut pekmezi; Adıyaman'ın Tut ilçesinde kurulu olan Dutbahçem'de doğal ve geleneksel yöntemlerle hiçbir katkı maddesi olmadan üretilmektedir.
Dutun özelliklerine biraz da Dutbahçem'den alıntı yaparak inceleyelim...
"Doğal antibiyotik ve antiseptik özelliğe sahip olan dut, bu özelliği ile kandaki iltihabı temizler ve yaraları iyileştirir.Kan yapar, kan şekerinin dengelenmesini sağlar.Mide ve bağırsağın düzenli çalışmasına yardım eder.Ateşi düşürür.Karaciğeri kuvvetlendirir.Çocuklarda zeka gelişimine yardımcı olur.Yağ yakma potansiyeli olan dut, obeziteye yol açan hormon seviyesini de azaltmaktadır.Antioksidan özelliği vardır.Vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirir."

1400 metre rakımdaki Dutbahçem'de üretilen dutlar; dut kurusu haline getirilirken hijyenik koşullarda toplanıp, hiçbir işlem görmeden sadece güneş ışığıyla kurutulup, saklanırlar.Dut pekmezi yapımında ise; dutlar taze olarak sıkılır, odun ateşinde kaynatılır, güneş ışınlarıyla olgunlaştırılır ve cam kavanozlarda muhafaza edilir.
Her şeyi anlattığıma göre benim Dutbahçem deneyimlerime geçecek olursam...
Kargom geldiğinde tatlış kutu içerisine konulmuş, sıkı sıkıya, son derece özenli ve korunaklı bir şekilde paketlenmişti.Benim paketim dut kurusu ve pekmezinden oluşan karışık paket.
İçerisinde;
-250 gram dut pekmezi,
-250 gram dut kurusu, bulunuyor.

Gerek dut pekmezi gerek dut kurusu gerek de dut meyvesini sürekli tüketen birisiyim.Memleketim Sinop olduğu için bizim oralarda da oldukça mevcut.Hatta pekmez yapmışlığım bile vardır...Bunları neden söylüyorum?Çünkü en hasını tüketmiş birisi olarak, yorumlarıma güvenebileceğinizi belirtmek isterim :) Velhasılıkelam, Dutbahçem paketimdeki dut pekmezine de dut kurusuna da bayıldım!Dut kurusu oldukça taze ve lezzetli.Dut pekmezi de kıvamı tam yerinde harikulade!

Özellikle benim gibi kan problemi yaşıyorsanız, 8-9 kere ameliyat olduysanız hayatınızda duta, dut pekmezine yer vermelisiniz.Ben nereden bulacağım derseniz de işte Dutbahçem.com!Güvenle tercih edebilirsiniz, ben oldukça memnun kaldım.

Dutbahçem'i incelemek isterseniz, tıktık*Dutbahçem.com*tıktık

Bu uuppuuzuunn yazımı okuduğunuz için teşekkürler, umarım faydalı bir yazı olmuştur, zira yiyecek konusunda biraz fazla hassasım ve bu konularda uzun uzun bilgi vermenin yararlı olacağını düşünüyorum.Peki sizin dut ile aranız nasıl, tüketir misiniz?

Yorumlar

  1. kuru dut, kışın en sevdiğim kuruyemişlerden. çok lezzetli ve sağlıklı gerçekten.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yazılar