Çam Terebentin nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Ağaçtan buhar distilasyon yani ayırma yöntemi ile elde edilen çam terebentin içeriğinde kokofan; piren ve reçine asidi bulunan, yağ/esanstır.
Çam terebentin yağı ile çam terebentin esansı arasındaki fark ise; çam terebentin yağının çam ağacı gövdesinden süzülen baldan elde edilmesi; esansının ise; çam ağacının dikenlerinden elde ediliyor olmasıdır.
Bir çok alanda etkili ve faydalıdır.

Çam terebentin denilince akla gelen ilk özelliği saçlar için olanlarıdır.
  • Saçlar üzerinde faydaları;

  • Düzenli ve doğru kullanımda güçlü, parlak ve sağlıklı görünen saçlara kavuşursunuz.
  • Saç dökülme probleminde de oldukça faydalıdır.
  • Saç kökünüzü beslerken, saçlarınızın hızlı uzamasını da sağlayabilirsiniz.
  • Saç üzerinde en etkili olduğu bölge saç dipleridir.Kepek problemi ve deri sorunlarından düzenli bir kullanım ile kurtulmanızı sağlar.
  • Koparak dökülmeleri de büyük ölçüde engellemektedir.


Çam terebentiyle ilgili az bilinen bir gerçek daha öğrendim ki sizinle de paylaşmazsam olmazdı...
Şampuanlar ne kadar doğal içerikli olduklarını iddia etseler de içlerinde kimyasallar bulunur.Bu kimyasallar da saça iyi gelse de zarar da vermektedir.Çam terebentini şampuanınızla karıştırırsanız, şampuanın içerisindeki zararlı kimyasalları en aza indirgersiniz.

Saçınıza kullanmak isterseniz;
Şampuanınıza 20-25 damla çam terebentin yağı damlatıp, iyice karıştırarak saçlarınıza uygulayabilirsiniz.
  • Cilt bakımı üzerinde faydaları;
Benim asıl, en çok kullandığım alan cilt üzerinde oluyor.
Çeşitli cilt problemlerinin tedavisinde rol alıyor.Bazı uzmanlar sedef hastalığının, kaşıntının, sivilcelerin, egzamanın, yaraların azaltılmasında sık sık bu yağı reçetelerine eklemektedir. Çam terebentin yağı sadece kaşıntı gidermek için değil, cildi güzelleştirmek için de kullanılabilir.Bu yağ size parlak, pürüzsüz, yenilenmiş ve dengelenmiş bir cilt kazandırabilir. Ayrıca antioksidan etkisi göstererek, cilt sağlığınıza olumsuz etkileri olabilecek serbest radikallerden sizi kurtarır.Serbest radikaller sağlıklı cilt hücrelerine saldırır ve bozulmalarına neden olur. Bunun sonucunda cildinizde erken yaşlanma, kırışıklıklar ve sarkmalar oluşur.Çam terebentin yağı bu olumsuz etkilerle savaşır.
Benim cildime kullanım şeklim;
Elimde hangi yağ var ise ikisini karıştırarak, kulak çubuğu yardımıyla hafif şekilde tüm yüzüme uyguluyorum.Bu aralar Argan yağı olduğu için, argan yağı ile karıştırıyorum.Siz de argan yağı, tatlı badem yağı gibi yağlarla karıştırarak uygulayabilirsiniz.
Bazen de nemlendiricimi avucumun içerisine alıyorum, bir kaç damla çam terebentinden damlatıyorum, karıştırarak cildime uyguluyorum.

Sonuçları;
Bu yağı gece uyumadan önce uyguluyorum, sabah uyandığımda yumuşacık, pürüzsüz! bir cilt ile karşılaşıyorum.Verdiği pürüzsüzlük etkisi gerçekten inanılmaz.Sivilcelerimi tamamen yok ettiğini söyleyemem ama yeni çıkmak üzere olan sivilcelerimin sönmesini, çabucak geçmesini sağladığını gözlemledim.Ayrıca diğer yağlarla karıştırdığım için cildim nemlenmiş de oluyor.

Dikkat:Cilde bol bol sürülmemesi gerekmektedir.Güçlü etkili bir yağdır.Kullanmadan önce kol içinize bir parça sürerek test edebilirsiniz.
Ayrıca vücudunuz için peeling karışımında kullanabilirsiniz;

Tuz, şeker, tatlı badem yağı, argan yağı, zeytin yağı ve çam terebentin yağı ile doğal ve etkili peelinginizi yaptıktan sonra vücudunuzun pürüzsüz ve nemlenmiş olduğunu görebilirsiniz.
  • Diğer faydaları;
  • Hemoroid rahatsızlığına faydası vardır.
  • İştah açar, regl söktürür ve emziren kadınlarda sütü arttırıcı etkisi vardır.
  • Astım, şeker, romatizma tedavisinde de kullanılan çam terebentin; bel soğukluğu, idrar enfeksiyonları, solunum rahatsızlıklarına iyi gelmekte, gribal enfeksiyonlarda bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücuda direnç vermektedir.
  • Kılcal damarları uyaran çam terebentin yağı, bu sayede kan dolaşımını da hızlandırır.
  • Kas ağrı ve acısını dindirmektedir.
  • Diğer kullanım şekilleri;
  • Küvette sıcak banyo suyuna 4-6 damla damlatarak, solunum yollarınızı açabilirsiniz, vücudunuzu da rahatlatmış olursunuz.
  • Günde 2 defa 1 bardak suya ya da küp şekerin üzerine 1-2 damla damlatarak kullanabilirsiniz.
  • Sabah ve akşam burna 1-2 damla damlatılarak kullanılabilir.
  • Kas ağrı ve acılarınızı dindirmek için, çam terebentini masaj yağına, zeytinyağına veya tatlı badem yağına karıştırarak o bölgeye uygulayabilirsiniz.

Çam terebentin aktardan ya da Gratis, Watsons gibi kozmetik marketlerden satın alabilirsiniz.
Aktarda 3-4 TRY iken Gratis, Watsons gibi kozmetik marketlerde 10-12 TRY civarında.

Dikkat:Ayrıca çok etkili bir yağ olduğu için hamile, böbrek rahatsızlığı olan kişilerin kullanmaması gerekmemektedir.Hassas cildiniz varsa yukarıda da bahsettiğim gibi, kullanmadan önce kol içinize bir parça sürerek test edebilirsiniz.Göz ile temasından ve tek tüketiminden kaçınınız.Hayati risk bile doğurabilir, kullanırken dikkatli olmanızda fayda var.
Çam terebentin yağı ile ilgili deneyimlerimi, bilgilerimi ve araştırmalarımı sizlerle paylaştım, umarım sıkılmamış ve faydalı bulmuşsunuzdur :)
Siz çam terebentini kullanıyor musunuz?Yorum olarak yazarsanız çok sevinirim :)

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın!! :)
Instagram: *tıktık
Tiktok: *tıktık
Youtube: *tıktık

Yorumlar

  1. Yazınız bilgilendirme açısından oldukça zengin,Çam Terbentin'in faydalarını evvelden de işitmiştim ama sadece saç ile ilgiliydi.
    Özet için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim okuduğunuz ve yorum bıraktığınız için, faydalı olmasına sevindim :)

      Sil
  2. ben şampuana karıştırıp saçıma uyguluyorum sadece ama cilde hiç denemedim bir deneyeyim bakalım nasıl bir etki göreceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. genellikle saç için bilinse de farklı bir çok alanda işlevli :) denerseniz umarım memnun kalırsınız, ama tek başına kullanmayın başka yağlarla karıştırın :)

      Sil
  3. bende çam terebenti kullanıyorum ve çok memnunum bir sürü yağ deniyorum tatlı badem yağı da çok iyi :)

    Gözde'nin Blog Günlüğü

    YanıtlaSil
  4. Sedef hastalarida kullanabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sedef hastalarında yan etki yapabilir, ciltte kurutma yapabiliyor, eczacınıza veya doktorunuza danışmanızda fayda var :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yazılar